Návrat na hlavní stranu

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský

Charakteristika odrůdy:
Kříženec
Nejušlechtilejší a nejznámější bílá odrůda vína.
Dozrává pozdě, potřebuje velmi dobrou polohu, ale je ho možné vysadit téměř všude, tomu pak ale také odpovídá celkový obraz vína. Může mít ovocné kyseliny, které jsou štíhlé a čerstvé až po vznešeně tělnaté. Je vhodné na archivaci. Středně velké, pěticípé listy, hrozny jsou malé, bobule zelenožluté, rostlé těsně při sobě, kulaté, černě tečkované.

Rozšíření:
Po celém světě, hlavně však ve střední Evropě a tady hlavně v Německu (ca.23.000 ha), Francie (Elsasko, 3.000 ha) a Rakousko (1.300 ha).

Země původu:
Původ Ryzlinku můžeme odvodit pravděpodobně od divoké vinné révy Vitis vinifera var. sylvestris, ze které byl na Oberrhein vyšlechtěn. První zmínky o tomto víně najdeme už v 15.století. Jeho rozšíření následovalo po roce 1500 kolem Rýnu a jeho přítocích.

Jiné názvy:
Rheingauer, Johannisberg, Hochheimer, Klingelberger, Pfefferl, Rheinriesling (Rakousko), Gentil aromatique, Petracine (FR), Riesling renano bianco, Reno (IT), Starovetski (Slov), Graschevina (Chor), Rajnaj Rizling (HU), White Riesling, Johannisberg (USA)



Produkt: víno
Charakteristika Víno světle žlutozelené byrvy, s delikátní až květinovou vůní. Často nese stopy vůně lipového květu.
Obsahem kyselin bývá až výraznější a spolu s kořenitou chutí je příjemně pitelné.
Predikátní partie jsou vhodné k archivaci.

Gastronomické využití:
Víno je vhodné k předkrmům, rybímu masu, drůbeži a telecímu masu. K taveným, polotvrdým a polotuhým sýrům.
Predikátní partie jsou vhodné k sladkým pokrmům.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:48 hodin

Copyright 1998-2019 © Luděk Šorm